Bonyhádi siker a Zöld Gömb vetélkedőn

Magabiztos győzelem a „Zöld Gömb” televíziós vetélkedőn

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Iskola „beugróként” nyert meghívást a TV2 „Zöld Gömb” című vetélkedőjére. Nem könnyítette meg a helyzetünket, hogy az utolsó pillanatban kellett elkészítenünk a környezettudatosságról szóló rövid videót, illetve az egyik közösségi oldalon számos „lájkot” és „követést” is be kellett gyűjtenünk a plusz pontokért. Utóbbiak – mint később kiderült – nem sokat hoztak a konyhára. Mindenesetre köszönjük azoknak a szurkolóknak, akik bíztak bennünk és mellénk álltak.

December 9-én, szombaton zajlott a forgatás az egyik budapesti középiskola 21. századi aulájában – Kurucz Éva kiváló játékvezetésével. A bonyhádi csapat – hatodmagával – a második elődöntőbe került. Miután megérkeztünk, próbáltunk ráhangolódni a versenyre a másik hat csapat küzdelmét szemlélve. Kibicként könnyedén „nyomtuk” a (legtöbbször) helyes válaszokat, de jól tudjuk: a „másiknak mindig könnyebb”, legyen szó versenyről, vizsgáról vagy bármiről. Aztán a „főpróba” után odaállhattak csapatunk tagjai a pult és a gombok mögé, hogy összemérjék tudásukat a másik öt iskolával.

A vetélkedő során számos kérdés hangzott el főként a környezetvédelemmel és a környezettudatossággal kapcsolatban. A játék első felében kockáztatás nélkül gyűjthették a csapatok a pontokat. Ezt mindegyik fordulóban két activity feladat követte, amelyet a műsor vendégei prezentáltak. Az igazán izgalmas rész ezután következett csak. A versenyzők minden kérdésre licitálhattak. Ha bejött, az alap pontszám (10 pont) kétszeresét, illetve háromszorosát is nyerhették. Ha nem sikerült helyes választ adni, ugyanennyi pont került levonásra. A Kis Nikolett, Hudvágner Márton, Papp András és Szőcs Levente alkotta csapatunk magabiztos versenyzéssel jutott a döntőbe.

Egy kis szünet következett, aztán elindult a döntő forgatása, ahol a sárospatakiakkal, a veresegyháziakkal, a kecskemétiekkel, valamint két budapesti középiskolával (egyikük a rendező Jedlik Ányos gimnázium csapata) mérhettük össze tudásunkat. Már a döntő első részében sikerült az élre kerülnünk, majd következett a „döntő döntője”. Az utolsó fordulóban pillanatok alatt kiderült, hogy jó formát fogott ki csapatunk, ugyanis sorban adták a hibátlan válaszokat a nem túl könnyű kérdésekre. Az activity esetében is szárnyaltunk. Olyannyira jól sikerült a játék első fele, hogy utána jóval 100 pont felett volt a különbség a bonyhádi és a második (!) helyezett csapat között. Niki, Marci, András és Levente ezután már nem ment bele felesleges kockáztatásba. Azért az utolsó kérdésnél – túl nagy kockázatot már nem vállalva – egy triplázást választottak. „Természetesen” ez is bejött. Végül 120 pontos különbséggel verték meg ifjaink az ezüstérmeseket (Jedlik Ányos Gimnázium, Budapest), és 200 ponttal bizonyultak jobbnak a harmadik helyezett Kecskeméti Református Gimnáziumnál.

A főnyeremény egy háromnapos wellness-hétvége Bükfürdőn, ahol a bonyhádi fiatalok biztosan kiheverik majd a versenyhez kötődő fáradalmakat. Emellett díszoklevéllel, plakettel és tárgynyereményekkel gazdagodott csapatunk.

Köszönjük a szurkolóinknak, Friedszám Edit és Csiki Nikolett tanárnőknek a harsány támogatást. Bízunk benne, hogy a jövőben innen folytathatjuk – velem vagy nélkülem.

Gruber László