László Gyula Országos Középiskolai Történelemverseny
2019/2020

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola országos középiskolai történelemversenyt hirdet minden nappali tagozatos középiskolai tanulónak (gimnázium, szakgimnázium, szakközépiskola).
A verseny egyéni, háromfordulós. A különböző fordulók feladatai a középiskolai tananyagra és a szakirodalomra épülnek. A felkészüléshez javasolt szakirodalom a verseny honlapján 2019. szeptember 30-tól megtalálható.
A versenyben nevezési díj nincs.

A verseny témája:

A verseny ütemezése

 A nevezés határideje és módja: 2019. október 15. (kedd) Az iskolák a nevezési szándékukat az alábbi nevezési űrlap kitöltésével jelezzék:

Az első fordulót (elődöntőt) az iskolák szervezik, ők állítják össze a feladatokat is. Minden iskolából kategóriánként a két legmagasabb pontszámot elért versenyző juthat a következő fordulóba. A továbbjutott tanulók adatait 2019. november 12-ig (kedd) kell regisztrálni az alábbi űrlapon:

A második forduló (középdöntő) időpontja: 2019. november 14. (csütörtök) és 2020. január 8. (szerda) között. Minden iskola november 14-én 12 óráig e-mailben megkapja a feladatsort, melyet helyben kinyomtatnak és sokszorosítanak. A feladatlap megoldásához a tanulók minden segédeszközt használhatnak. A teszt és az esszéjellegű feladatok az érettségi kompetenciákra épülnek, és a szakirodalom kreatív alkalmazását is igénylik. A megoldott feladatlapokat 2020. január 8-áig (szerdáig) kell eljuttatni a szervező iskolába (személyesen kézbesíteni vagy tértivevényes küldeményként postára adni).

CÍM: Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola
7150 Bonyhád, Kossuth L. u. 4.
Levélcím: 7151 Bonyhád, Pf. 20.

A borítékra kérjük, írják rá, hogy „László Gyula Országos Történelemverseny”. A beérkezett feladatlapokat a szervező iskola szaktanáraiból álló versenybizottság értékeli, és az eredmények alapján kategóriánként 10 – 16 főt hív meg a döntőbe. A versenyfelelős 2020. január 31-ig (péntekig) e-mailben értesíti a továbbjutókat (a kapcsolattartó tanáron keresztül), és felteszi a döntőbe jutott tanulók névsorát a verseny honlapjára.

A döntőbe jutott tanulók

A döntő előzetes feladatának beküldési határideje: 2020. február 24. (hétfő) A döntőbe jutott tanulóknak a versenybizottság által meghatározott ún. prezentációs feladatot kell kidolgozniuk és eljuttatniuk a szervező iskolába. A feladatot a versenybizottság és a zsűri előzetesen értékeli.

Az országos döntő: 2020. március 12. (csütörtök) 9.30 órai kezdettel

Helyszín: Puchner Kastélyszálló/Konferenciaközpont

     7346 Bikal, Rákóczi utca 22.

Az országos döntőben az írásbelin tesztjellegű feladatlapot kell megoldani. A döntőbe jutott versenyzők az általuk kidolgozott előzetes feladatot röviden bemutatják és válaszolnak a zsűri által feltett kérdésekre. A végeredmény az írásbeli, az előzetes feladat és a szóbeli védés összpontszáma alapján alakul ki.

 Díjazás:

  • Az első három helyezett tanuló értékes könyveket és egy-egy családi belépőt nyer a bikali Élménybirtokra.
  • A 4-6. helyezett tanulók értékes könyveket nyernek.
  • Az első helyezett tanuló felkészítő tanára 1 éjszakára és 2 személyre szóló szállást és félpanziós ellátást nyer a bikali Puchner Kastélyszállóba.
  • A 2-6. helyezett tanulók felkészítő tanárai értékes könyvet nyernek.

A Magyar Történelmi Társulat minden döntőbe jutott versenyzőnek értékes könyvet ajánlott fel.

Versenyfelelős: Stróbl Terézia a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium részéről.
Elérhetőségei: e-mail: laszlo.gy.verseny@gmail.com; telefon: +36 74-451-719

Sikeres felkészülést és eredményes szereplést kívánunk!

Az országos döntő programja

A döntő végeredménye


2018/2019. tanév

A döntő végeredménye

A döntőbe jutott tanulók névsora


2017/2018. tanév

A döntő végeredménye

A döntőbe jutott tanulók névsora


2016/2017. tanév

A döntő végeredménye

A felkészüléshez javasolt szakirodalom innen letölthető.

A döntőbe jutott tanulók névsora


2015/2016. tanév

A döntő végeredménye

A döntő programja

A döntőbe jutott tanulók névsora

A döntő aktuális információi